Pneumatikus rendszer egyszerűsítése: A Karnaugh-tábla működése

Pneumatikus rendszer egyszerűsítése: A Karnaugh-tábla működése

A pneumatikus rendszerek használata mindennapos a mai gépészeti gyakorlatban. Azonban könnyű elveszni a sok munkahenger, útszelep vagy végálláskapcsoló összekapcsolása során. Szerencsére segítségünkre van a Karnaugh-tábla. Ebben a diagramban ábrázolva az igazságtáblákat a szomszédos cellában lévő tagok egyszerűsíthetőek. Ez magyarul azt jelenti, hogy kevesebb vezetékkel is meg tudjuk oldani ugyanazt a feladatot, így sokkal átláthatóbb lesz a rendszer. Egy egyszerű példán keresztül nézzük meg hogyan is működik!

Vegyünk két pneumatikus munkahengert! Ezekhez 4 db végálláskapcsolót, illetve 1 db memóriaszelepet. A végálláskapcsolókat úgy helyezzük el, hogy a munkahengerek két végállásánál legyenek. Természetesen szükségünk van még megfelelő tápellátásra. Ha elkezdjük összekapcsolni a tagokat, hamar rájövünk, hogy többféleképpen is elérhetjük ugyanazt a kívánt szekvenciát.

Először is nézzük meg mi is az a Boole-algebra. A mi esetünkre leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kapcsolási elemek egy adott állapotban vagy 0-hamis, vagy 1-igaz értékkel rendelkezhetnek. Ezekkel a logikai változókkal különböző műveleteket hajthatunk végre….

A cikk további része a a Cnc media.hu-oldalán olvasható.

Forrás: http://www.cnc.hu/2018/04/pneumatikus-rendszer-egyszerusitese-a-karnaugh-tabla-mukodese/

2018-06-07T12:40:28+00:00